top of page

Albus
startmanual

Välkommen till Albus! Ladda hem Albus-appen och läs steg 1-4 nedan för att komma igång.

pngkit_apple-app-store-logo_2228956.png

Ladda hem för iPhone

pngkit_google-play-png_67536_edited.png

Ladda hem för Android

1/4   Varför behövs Albus?

Till skillnad från vanliga nykterhetstester kan Albus tester smidigt genomföras varifrån som helst, utan att någon ser på. Om testerna utförs rätt kan Albus också minska behovet för urin- eller blodprover. 

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller förslag på hur vi kan göra Albus ännu bättre.

2/4  Viktig information

Du som användare har ansvar för att blåstesterna utförs på rätt sätt. Utförs de felaktigt är det större risk för att din administratör begär kompletterande provtagning (t.ex. blod- eller urinprover). Vi vill därför råda dig att följa punkterna nedan för korrekta blåstester.
 

 • Mätaren får inte komma i direkt eller indirekt kontakt med vätskor eller ångor som innehåller alkohol (t.ex. handsprit).
   

 • Ät eller drick inte något annat än vatten 10 minuter före ett test.
   

 • Se till att du och mätaren syns på bilden som tas mitt under varje test.
   

 • Var noga med att följa instruktionerna i appen.

3/4  Logga in

När du laddat hem Albus-appen (knappar för nedladdning finns på sidans topp) till din mobiltelefon och din administratör lagt in dig i systemet kan du logga in.

 1. Öppna Albus-appen, skriv in ditt mobilnummer (t.ex. 0701234567) och tryck på "Verifiera din mobil"
   

 2. Invänta ett SMS från Albus med din inloggningskod
   

 3.  Fyll i koden från SMS:et (6 siffror) och tryck på "Logga in" 

4/4  Prova ett blås

Innan du påbörjar ditt blås, se till att du har alkomätaren med munstycke nära till hands och att mobilens Bluetooth är påslagen. Vid ditt första blås behöver du godkänna appens begäran om åtkomst till mobilens kamera och Bluetooth (även platstjänster för Android-användare).

 1. När du loggat in - Tryck på knappen "Blås" längst ned i mitten av hemskärmen.
   

 2. När appen säger till - Starta alkomätaren genom att hålla inne mätarens knapp i ca 2 sekunder. Mätaren börjar lysa blått när den startat.
   

 3. Följ instruktionerna i appen, se till att munstycket sitter i mätaren och gör ditt blås.

Tips - Ta ett djupt andetag och blås med en jämn och medelintensiv luftström till dess att alkomätaren klickar till i din hand. Om du avbryter din luftström behöver du starta om blåsprocessen från början.

Frågor & svar

Hur lång tid tar det att göra ett blåstest?

Första gången tar det lite längre tid, men när du vet hur du ska göra tar testet normalt mindre än en minut från början till slut. Alkomätaren har, precis som andra professionella mätare, en uppvärmningstid som tar ca 12 sekunder.

Hur vet jag när jag ska blåsa?

Du kan göra ett blåstest när du vill men vanligtvis kommer du och din administratör överens om ett blåsschema. Om ett schema finns ser du den aktuella dagens blåstillfällen på appens hemskärm. Det skickas också en påminnels 30 respektive 15 minuter innan ett blåstillfälles slut (om du inte redan blåst innan dess).

Är alkomätaren bra?

Albus alkomätare har både hög kvalité och precision. Den använder samma avancerade bränslecellsteknologi som svenska polisens alkomätare och används av såväl polis som sjukvård internationellt.

Vad gör jag om Albus inte fungerar som det ska?

Kontrollera att mobilens Bluetooth är påslagen och att mätaren är laddad. Du kan även prova att logga in och ut ur appen eller till och med ta bort och ladda hem appen på nytt. Fungerar inte det kan du ringa Albus support på 08-23 02 22 för att få hjälp.

Vad händer om jag har dålig täckning?

Albus har ett offline-stöd vilket betyder att tester kan utföras lika väl med eller utan internet-täckning. Resultatet sparas och skickas, när täckning finns, till administratören och andra eventuella kontaktpersoner.

Fungerar Albus i utlandet?

Albus system har stöd för schemalagda nykterhetstester i andra länder, även de som är i andra tidszoner. Det betyder att du kan använda Albus även om du är på resande fot.

Hur hanteras datan som appen får in?

All data är avidentifierad och hanteras enligt personuppgiftslagen, patientdatalagen och GDRP. Din integritet är av största vikt för oss.

Vilka använder Albus?

Nykterhetstester och alkoholproblematik förekommer inom alla delar av vårt samhälle. Albus används idag av Sveriges största företagshälsor, företag, alkoholmottagningar, behandlingshem och kommuner.

När behöver mätaren kalibreras?

Albus alkomätare behöver kalibreras efter 12 månader eller 1000 blås. När du får din mätare är den nyligen kalibrerad. 

Hur rengör jag alkomätaren?

Rengör alkomätaren som annan icke vattentålig elektronik, men undvik vätskor/rengöringsmedel som innehåller någon form av alkohol.

Försiktighetsåtgärder

 • Blås inte rök, mat eller vätskor i din mätare, det kan skada sensorn

 • Alkomätaren är utformad för användning i 0-40 °C

 • Undvik tester i närvaro av ämnen som innehåller metylalkohol, isopropylalkohol eller aceton

 • Mätaren ska inte användas som verktyg för att avgöra om du ska framföra motorfordon eller utföra annan farlig handling

Support

Mail:  info@albus.care

Telefon:  08-23 02 22

Öppet:  Helgfria vardagar 08-16

bottom of page